Iskanje

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Gib Iskanje
Semena
Robert Simonič
Pot in bivanje
Izdano: v reviji Alternative (letnik 1, številka 1, avgust 1992)
Viri: Prepisano iz knjižne objave v reviji Alternative (letnik 1, številka 1, avgust 1992), str. 48
Dovoljenje: Cc.logo.circle.svg Ta datoteka je objavljena pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 3.0
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


ISKANJE

Iskanje naj ne bo več krč silovitega prilaščanja sadu vedenja, ki se kaže tam nekje zunaj, izven bližine dočutevanja. Občuteno bližanje, stik enega življenjskega tkiva z drugim življenjem naj označuje iskanje, temelj stiku pa naj bo spoznanje, da drugo življenje ni izven mene.

Noben odgovor iskanju, ki ne zaniha vsaj ene celice organizma, ne more posredovati izkustvenosti, ki je oblika prežemanja, zaobjemanja in jo imenujem srce oblike. Življenje je razsežnejše kot kaže dvoobrazni Janus.

Odgovor iskanju je prisoten, še preden to (iskanje) doseže raven izraza. Vprašanje kot oblika iskanja je vsiljena rešitev. Kako naj začutim vprašanje, če v meni ni možnosti odgovora. Vprašanje je smiselno le kot vzpodbuda, da začutim odgovor, ki je že prisoten v samem življenju.