Gospodarji, pozor!

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Gospodarji, pozor!
Izdano: Besednik let. 1, št. 2, 1869
Viri: dLib
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

Prišel je spet čas vojske — namreč vojske zoper požrešne gosenice, ki zdaj še mirno v mešičkih po našem drevju spe. Slovenski gospodarji! ne zamudite časa in storite, kar vam kličejo „Novice“: Kamorkoli človek letos stopi, vidi skor povsod mnogo suhega listja bengljati na sadnem drevji. V tem suhem listji je — kar vsak sadjerejec ve, obilno jajček od jesenskih drevesnih metuljev zaleženih, iz kterih se izležejo gosenice. — Komur je mar za sadje, naj ne zamudi brž, to je še ob pravem času, obrati drevje tega listja in ga pobranega sežgati, sicer utegne spomladi, namesto zelenih in cvetočih dreves, gledati le oskubene gole veje, kakor smo minulo jesen žalostni gledali po požrešnih gosenicah oglodano zelje. Naj župani in srenjski očetje vsi kar naravnost zaukažejo, da mora vsakdo obrati in osnažiti svoje sadno drevje. Nevednim in neubogljivim Ijudem je v časi vsiliti dobrote!