Dujačesa ukrade lepega otroka in ga zamenja s svojim grdim

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Žark žene Dujačesa ugrade lepega otroka in ga zamenja s svojim grdim
Visoko v gorah globoko v vodah
Monika Kropej
O divjih ženah v Gargarski dolini blizu gorice
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


V STARIH ČASIH JE IMELA NEKA ŽENSKA, NEKA MLADA ŽENSKA OTROČIČA, LEPEGA OTROČIČA V ZIBELKI IN JE MORALA ITI NJIVO KOPAT GOR NA VRBJACE. SEVEDA NI MOGLA PUSTITI MALEGA OTROKA DOMA, KER JE BILA SAMA. NESLA GA JE Z ZIBELKO VRED GOR K NJIVI IN JE ODLOŽILA ZIBELKO PRI NJIVI, DA BI LAŽJE HODILA ZIBAT, KO BO OTROK JOKAL. TOREJ, KAR NAENKRAT JE PRIŠLA DUJAČESA, KI JE VZELA OTROČIČA IN JI DALA V ZIBELKO DRUGEGA OTROKA, SVOJEGA SKULJAVEGA. ZAMENJALA JE OTROKA. UKRADLA JE LEPEGA IN PUSTILA SKULJAVEGA.

SEVEDA GA JE NESLA DALEČ GOR, GOR V GOŽNJI POTOK IN POTEM JE OTROK V ZIBELKI ZAČEL JOKATI IN JE JOKAL, JOKAL IN JOKAL. ŽENSKA, KI JE NJIVO KOPALA, JE ŠLA GLEDAT, AMPAK TO NI BIL NJEN OTROK. DUJAČESA GORI V GOŽNJEM VIRU JE POSLUŠALA, KAKO MALI JOKA IN SEVEDA JO JE SRCE BOLELO, DA NJEN OTROK TAKO JOKA. POTEM JE ZAČELA VPITI DOL: "ALI SLIŠITE, KAKO VAM JOKA?" ŽENSKA PA JE DEJALA: "PREVEČ JOKA, TO NI MOJE!" "POSLUŠAJTE, KAKO VAM JOKA!" ŽENSKA JE SPET REKLA: "PREVEČ JOKA, TO NI MOJE! PRIDITE PO SVOJEGA SKULJAVEGA IN PRINESITE MI SVILENEGA!" OTROČIČ SE JE SKORAJ ZADUŠIL ZARADI JOKA, NENEHNO JE STOKAL. DUJAČESI JE BILO ŽAL, DA NJEN OTROK JOKA IN ŽENSKA SPLOH NI ŠLA K NJEMU, DA BI VIDELA, KAJ MU JE, GA VZDIGNIT, NIČ. KO JE SLIŠALA DUJAČESA, DA ŽENSKA NOČE ITI PONJ IN DA ZANJ NE SKRBI, JE NESLA DOL OTROKA IN JE VZELA TISTEGA, KI JE JOKAL, SKULJAVEGA IN POTEM JE SPET ŠLA GOR V GOŽNJI VIR IN NJEJ PUSTILA LEPEGA. KO JE ŽENSKA VIDELA, DA JE DUJAČESA NAZAJ PRINESLA OTROKA IN DA NE JOKA VEČ, JE ŠLA POGLEDAT V ZIBELKO IN VIDI NOTRI SPET SVOJEGA OTROKA. JE ZAGRABILA ZIBELKO IN JO PRINESLA DOL V VAS IN NIKOLI VEČ NI HOTELA OTROKA NOSITI GOR NA VRBJACE. ZIBELKE NI HOTELA VEČ OKOLI NOSITI. ZDAJ ZGODBA JE KONČANA.

Vrbjace - kraj blizu vasi Bila v Rezijanski dolini

Gožnji potok, Gožnji vir – potok blizu vasi Bila v reziji

Skuljav – krastav