Dr . Dragotin Lončar : Profesor Simon Rutar

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Dr. Dragotin Lončar: Profesor Simon Rutar
Izdano: 1903
Viri: Slovan, letnik 1, številka 9; dLib
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

(S sliko.) V izvestju c. kr. II. drž. gimnazije v Ljubljani v šolskem letu 1902 3 je priobčil dr. Drag. Lončar životopisno črtico o pokojnem Simonu Rutarju ter dodal temeljit in kolikor možno popoln seznam njegovih spisov. Razdelil jih je v samostojne spise (9 knjig in zvezkov), člank e (106), ocene in književn a poročila (69), zapiske in drobne vesti (61) in zemljevide (3). Seznam seveda ne more navajati tudi mnogih anonimnih beležk, ocen in književnih poročil, ki jih je priobčil Simon Rutar v političnih listih med dnevnimi vestmi. In tega drobiža brez podpisa starinoslovske, zgodovinopisne in folkloristovske vsebine je pa še mnogo, mnogo! Saj je bila v Rutarju tudi pristna žurnalistovska žila. Dr. Lončarjev spis je vzlic temu pa najboljši vir literarnim historikom.