Dr. Vladimir Ravnihar : Sokolska ideja in Slovenci

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Dr. Vladimir Ravnihar: Sokolska ideja in Slovenci
Izdano: 1903
Viri: Slovan, letnik 1, številka 9; dLib
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

Ob 40letnici "Sokola" v Ljubljani. Založilo telovadno društvo "Sokol" v Ljubljani. 1903.

Tako je naslov jedva 24 strani obsežni brošuri, ki jo je spisal podstarosta ljubljanskega "Sokola", na vseh svojih dosedanjih bivališčih agilni, živahnodelavni in kremenitonarodni dr. Vladimir Ravnihar. Majhna, navidezno ponižna je ta brošura, a zdi se nam, da je prav neprecenljive vrednosti baš v sedanji dobi narodne letargije, pokrivane le za silo z osobnim pričkanjem in s hrupnim frazerstvom ter zasenčavane s talmi-slovenskim športovstvom. Razširila naj bi se v stotisočerih iztisih po slovenski zemlji, njene ideje naj bi prešinile ves naš narod ter vzbudile v nas vest in — sram ... Iz tega pa naj se rodi odpor proti sedanjemu mrtvilu, ki ima svoj izvir tam, odkoder pričakuje narod zaman življenske sile, iskre duševnega podviga in kremenite narodne samozavesti. Tugomeri in Črtomiri so bili slabi vodje Slovencev!