Dr. Josip Tominšek: Narečje v Bosni in njega skladnjatev

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Dr. Josip Tominšek: Narečje v Bosni in njegova skladnjatev
Izdano: 1903
Viri: Slovan, letnik 1, številka 9; dLib
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

(Ponatis iz izvestja c. kr. Franca Jožefa drž. gimnazije v Kranju za 1. 1902 3.)

Naš izredno delavni in plodoviti znanstveni pisatelj dr. Tominšek, c. kr. profesor v Kranju, je obogatil jugoslovansko dialektologijo z dragocenim prispevkom, ki vzbudi pa v slovanskih filoloških krogih zasluženo pozornost. Bočko narečje se govori v zadrečki južnozapadni štajerski dolini, ki je križišče treh velikih panog slovenskega jezikovnega življa. Že rajni slovenski učenjak dr. Oblak, ki se je temeljito bavil s slovenskimi narečji, se je živo zanimal za še prav neznano bočko narečje, a znanstveno ga je obdelal sedaj prof. dr. Tominšek, podajajo bočko sklanjo in sprego, študijo o bočkem naglasu in bočkih glasih. Spis je sad večletnega truda, zato gre avtorju, še mlademu, a uglednemu učenjaku, vse priznanje. Vivat sequens!