Dr. Josip Tominšek: Narečje v Bosni in njega skladnjatev

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Dr. Josip Tominšek: Narečje v Bosni in njegova skladnjatev
Izdano: 1903
Viri: Slovan, letnik 1, številka 9; dLib
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

(Ponatis iz izvestja c. kr. Franca Jožefa drž. gimnazije v Kranju za 1. 1902 3.)

Naš izredno delavni in plodoviti znanstveni pisatelj dr. Tominšek, c. kr. profesor v Kranju, je obogatil jugoslovansko dialektologijo z dragocenim prispevkom, ki vzbudi pa v slovanskih filoloških krogih zasluženo pozornost. Bočko narečje se govori v zadrečki južnozapadni štajerski dolini, ki je križišče treh velikih panog slovenskega jezikovnega življa. Že rajni slovenski učenjak dr. Oblak, ki se je temeljito bavil s slovenskimi narečji, se je živo zanimal za še prav neznano bočko narečje, a znanstveno ga je obdelal sedaj prof. dr. Tominšek, podajajo bočko sklanjo in sprego, študijo o bočkem naglasu in bočkih glasih. Spis je sad večletnega truda, zato gre avtorju, še mlademu, a uglednemu učenjaku, vse priznanje. Vivat sequens!