Dobil boš kar je na tem hrastu

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Kranjec sit in napojen za štirinajst dni Dobil boš kar je na tem hrastu
Matija Valjavec
Mleka mu ni dala
Spisano: Katja Koprivšek in Saša Mencin
Izdano: 2002
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txtKonjarji so bili nekoč na paši. Tudi ponoči so ostali tam. Vsako noč so videli goreti ogenj, ko pa so šli gledat, ognjišča ni bilo.

Nato je eden med njimi rekel, da bo nocoj šel na hrast gledat, kaj je to. Zlezel je na hrast. Prišel je neki klapasti volk, se trikrat prekopicnil skozi neki obroč in postal star dedek. Volkovi pa so prišli za njim. Tisti, ki je prišel prvi, je prinesel gosko in mu jo je dal. Ded jo je spekel, meso pojedel, kosti pa je dal volkovom.

Ko so to pojedli, jim je določal, kaj bo kateri dobil to leto.

Enemu je rekel: »Ti boš dobil kravo.«

Tako je napovedoval tudi drugim, vsakemu svoje. Zadnjemu pa je rekel:

»Ti boš dobil tisto, kar je na tem hrastu.«

Fant na hrastu pa je bil od strahu že ves črn.

Potem so vsi odšli, le volk, ki je dobil tega dečka, je ostal in začel spodkopavati oni hrast, da bi tedaj, ko bi hrast spodkopal, deček padel z njega, in bi ga volk pojedel. To pa bi moral storiti do dneva.

Vendar se je prej zdanilo, prišli so pastirji, odgnali volka ter vzeli fanta na tla. Ta deček je šel nato domov in eno leto ni šel nikamor zdoma, šel je le okrog hiše.

Ko je minilo leto dni, pa je spet šel ponoči s pastirji na pašo. Nato so pastirji pospali, prišel je volk, ga pograbil in pojedel.