Divji mož in berač

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Od divjega moža Divji mož in berač
Visoko v gorah globoko v vodah
Monika Kropej
Gorni mož pove Plajperžanom za svinčevo rudo
Dovoljenje: Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


V ENI HOSTI JE ŽIVEL DIVJI MOŽ. KMETOM JE PA DOSTI ŠKODE NAREDIL, KO JIM JE HODIL PO POLJU NJIHOVE PRIDELKE KRAST. KER JE BIL PA TUDI STRAŠNO VELIK IN TEŽAK, JE PA, KJER JE HODIL, VSE POTLAČIL IN POMENDRAL. SEVEDA BI SE GA KMETJE STRAŠNO RADI ZNEBILI, SAMO BALI SO SE GA, KER JE BIL TAKO SILNO VELIK IN MOČAN. KER SE GA NI NOBEN UPAL UGNATI, JIM JE PA ŠE KAR NAPREJ ENAKO ŠKODO DELAL. ENKRAT PA JE PRIŠEL V TISTI KRAJ EN BERAČ, PA SO MU DEJALI: "KOLIKO TI DAMO, DA GA BOŠ OKOLI PRIPRAVIL?"

PRAVI BERAČ: "PETDESET GOLDINARJEV!" PA SO MU JIH DALI, TA JE PA ŠEL TI DIVJEMU MOŽU IN SE JE PRI NJEM UDINJAL ZA HLAPCA. ZDAJ GA PA TA BERAČ VPRAŠA, KJE BO ON ZVEČER LEŽAL. DIVJI MOŽ JE POKAZAL POSTELJO, KI JE IMELA NAMESTO RJUHE SAME OSTRE NOŽE POKONCI POSTAVLJENE NA LEŽIŠČU. NA TISTO POSTELJO JE DAL DIVJI MOŽ VSAKEGA SPAT, KI JE PRIŠEL K NJEMU. POTEM, PONOČI, KO JE PA ČLOVEK SPAL, JE PA VSAKEGA, S TAKO KLADO, KI JE MERILA DESET COL, POBIL. TA BERAČ JE BIL PA ZVIT, JE PA NAREDIL ENEGA SLAMNATEGA MOŽICA IN GA JE DAL NA TISTO POSTELJO LEŽAT, SAM SE JE PA POD POSTELJO SKRIL. ZDAJ PA JE PRIŠEL DIVJI MOŽ S TISTO KLADO, KI JE MERILA DESET COL, IN KO JE UDARIL PRVIČ PO POSTELJI, ZAVPIJE BERAČ POD POSTELJO: "MENE NE!" KO UDARI DRUGIČ, SPET ZAVPIJE: "MENE NE;" ZDAJ SE PA DIVJI MOŽ STRAŠNO PRESTRAŠI IN SI MISLI: "TRIKRAT SEM GA TAKO UDARIL, KOT SEM GA MOGEL, PA JE BIL VSAKIČ ŠE ENAKO ŽIV." IN JE ZBEŽAL. PRED HIŠO PA JE IMEL DIVJI MOŽ GRAH ZASEJAN IN KO JE ZAČEL BEŽATI, SE MU JE PA TISTI GRAH MED NOGE ZAPLETEL IN JE TAKO PADEL, DA SE JE NA MESTU UBIL. TAKO JE BILO ZDAJ KONEC DIVJEGA MOŽA. BERAČ PA JE LE IMEL PETDE¬SET GOLDINARJEV IN KMETJE SO BILI VESELI, KO NISO IMELI VEČ DIVJEGA MOŽA.

goldinar - denarna enota stare Avstrije