Denar ne osreči človeka

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Denar ne osreči človeka
Babica pripoveduje
Kristina Brenkova
Spisano: Mateja Fatur
Izdano: (COBISS)
Viri: BABICA PRIPOVEDUJE, ilustrirala Ančka Gošnik – Godec; izbrala in uredila Kristina Brenkova, (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtDenar ne osreči človeka

Neki reven kmet je delal metle in jih vozil naprodaj na vsak semenj. Tako je bil vesel, ko se je usedel na voz na metle, da je zmeraj pel in vriskal. Neki gospod ga je vselej videl in si je mislil: - Moj bog, ta revni kmet, ki metlice vozi naprodaj, je tako vesel, jaz pa ne, ko imam vendar vsega dovolj in toliko denarja. Nekoč pa pokliče kmeta k sebi in ga vpraša: - No, kmet, kako je to, da ste zmeraj tako veselil kadar vas vidim, zmeraj tako lepo prepevate. - No, vidite, gospod, jaz se veselim, da bom imel nekaj denarja, ko bom to svojo robo prodal. Nato reče gospod kmetu: - Na, tu imate ta lonček in notri je denar. In kmet je še vozil metle naprodaj, toda popeval ni več. Zdaj ga gospod spet opazuje in si misli: - Kako je to, da zdaj noče več peti in je tako tiho? Gospod prokliče kmeta k sebi in sa ga vpraša: - Kako je to, da niste več tako veseli, kot ste bili prej? - No, vidite, gospod, ravno zato, ker mi manjka še nekaj denarja v lončku, ki ste mi ga dali. Pa premišljam noč in dan, kako bi si ga pridobil, da bi bil lonček poln. Gospod pa reče kmetu: - Prinesite lonček meni. Kmet prinese lonček in misli, da mu ga bo gospod napolnil. Gospod pa mu lonček vzame in reče: - Imejte rajši svoje veselje kot moj denar.


Belokranjska, zapisal Ivan Šašelj