Dardaj postavi sleme na cerkev

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Dardaj prežene konje Dardaj postavi sleme na cerkev
Visoko v gorah globoko v vodah
Monika Kropej
Dovoljenje: Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


TOREJ SO BILI TUKAJ, TUKAJ V VASI *. TEDAJ JE MANJKALO SLEME NA CERKVI. TOREJ VSI LJUDJE SO SE SPRAVILI, DA BI ŠLI, AMPAK JE MANJKAL TUDI DARDAJ. EDEN REČE: "BOMO VZELI S SEBOJ TUDI DARDAJA." IN SO SE ZMENILI. TISTI REČE: "KO BOMO PRIŠLI DOL NA GNJILO ČELO, GA BOMO VRGLI DOL, KER JE NEVAREN, GA BOMO UBILI, NAJ GRE DOL ČEZ ROB." TODA MED LJUDMI JE BIL NJEGOV BOTER, JE SLIŠAL IN MU JE VSE POVEDAL. ŠLI SO GOR, GOR V VRATCA SKORAJ NA ŽAGO. TO JE, SKORAJ NA ŽAGI SO ZADELI SLEME, AMPAK DARDAJU JE NJEGOV BOTER POVEDAL TISTO REČ. POSTAVIL SE JE v SREDO TA DARDAJ - JE BIL NAJMOČNEJŠI V TEH VASEH TUKAJ - POSTAVIL SE JE V SREDO. IN SO NOSILI SLEME, HODILI PA TUDI POČIVALI. NOBEDEN NI SMEL GOVORITI V TEJ GRUČI, RAZEN NJEGOVEGA BOTRA. BILO JIH JE VERJETNO PETINDVAJSET ALI TRIDESET, KI SO NOSILI SLEME, A ON JE BIL ZMERAJ V SREDINI. TOREJ, KO SO PRIŠLI DOL NA GNJILO ČELO, IMENUJE SE GNJILO ČELO TISTI KRAJ, KJER SO PREPADI, ODSEKANA STENA, SO VRGLI . AMPAK, KO SO ONI SPUSTILI, JE ON ŠE DRŽAL IN NESEL NAPREJ SAM.

POTEM PRAVI: "MOŽJE, IMELI STE KANČEK SREČE IN MILOSTI, KER JE BIL MOJ BOTER Z VAMI", JE REKEL, "DRUGAČE BI MORALI HO DITI VSI DOL V UČJO, TJA K ŠČAPINOVIM, BI MORALI ITI ČEZ BREGINJ!" JE REKEL. JE ZADEL SLEME IN GA NESEL GOR PO NISKEM, DOL V PREVALO IN NAPREJ DOL DO VASI. TAKO SEM JAZ SLIŠAL. PRAVLJICA JE KONČANA, AMPAK, JA, PRAVLJICA, TO JE RESNIČEN DOGODEK.

Gnjilo čelo - stena, prepad na področju hriba Vratca med dolino Rezija in dolino Učja

Žaga – kraj blizu Bovca

Breginj – naselje v Breginjskem kotu v Posočju

Ščapinovi – najrž zmerljivka za Ujčarje, prebivalci iz Učje

Sleme – vrh strehe

Niski – hrib med dolino Rezija in dolino Učja

Prevalo – planšarsko področje *Vas se imenuje po rezijansko Osoane (it. Oseacco).