Bedin in Bedina

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Bedin in Bedina
Babica pripoveduje
Kristina Brenkova
Spisano: Mateja Fatur
Izdano: (COBISS)
Viri: BABICA PRIPOVEDUJE, ilustrirala Ančka Gošnik – Godec; izbrala in uredila Kristina Brenkova, (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Bedin in Bedina

Bedin in Bedina sta šla nabirat lešnike. Bedin je bil sila trmoglav deček. Tudi danes je hotel biti vedno prvi, češ: jaz hitro natrgam polno vrečko, sestra bo pa trgala le tiste, ki jih jaz ne bom opazil. Imel pa je preluknjano vrečko, da so mu vsi lešniki utekali na tla. Bedin je hitel trgati, Bedina jih je pa kar brala s tal. Bedina je imela že polno vrečko, Bedin pa še vedno prazno. Bedina mu de: - Pojdiva domov, čas je že! Mati naju bo kregala! Bedin pa se brani na vso moč ter noče iti domov, dokler ne nabere tudi on polne vrečke lešnikov. Bedina mu žuga, prosi, a nič ne pomaga. Naposled de: - Ako ne greš, pokličem volka, da te požre. Ali glej, volk se pokaže izza grmovja ter de: - Ooo! Tega pa že ne! Nato Bedina: - Ako ga nočeš požreti, pokličem palico, da te nabije! Palica se oglasi: - Ooo! Tega pa že ne! Bedina zagrozi palici: - Ako tega ne storiš, pokličem ogenj, da te ožge! Ogenj pa se oglasi: - Ooo! Taga pa že ne! Bedina žuga ognju: - Če nočeš, pokličem vodo, da te pogasi! Voda reče: - Nak, tega pa ti res ne boš ukazala! Meni nihče ne bo ukazoval. Bedina grozi vodi: - Le čakaj, pokličem vola, da te popije! Toda vol jo zavrne: - Ne bo nič, tega pa že celo ne! Bedina: - Ako nočeš piti vode, pokličem mesarja, da te zakolje. Mesar pa se odreže: - Lepo bi bilo res, toda danes ne ukazuješ ti. Nato ona: - Če te res ne morem obesiti, pa zapovem vrvem, naj te obesijo. Toda vrvi se oglasijo: - Ljubica mila, ti pa tega ne boš zapovedala. Bedina jim zagrozi: - Ako nočete obesiti neubogljivega mesarja, pokličem miši, da vas razgrizejo. A tudi miši ne ubogajo ter ugovarjajo: - Ooo, Bedinica, tega pa res ne! Naposled je bilo Bedini že vsega preveč, pa zakriči: - Ako tega ne storite, naj pride mačka in naj vas polovi! Mačka je koj priletela, da bi polovila neubogljive miši: miši so se prestrašile in hitro stekle proti vrvem, da bi jih razgrizle; vrvi se zboje miši ter hite proti mesarju, da bi ga obesile; mesar se ustraši ter teče vola ubijat; vol hiti vodo pit, a voda teče pred volom ogenj gasit; ogenj se ustraši vode ter leti, da bi palico požgal, palica drvi za volkom, da bi ga naklestila, a volk jo udari za Bedinom, ki je tekel proti domu, kar so ga nesle noge. In tako sta Bedin in Bedina doma. Kaj pa počenjata tam, tega ne vem, ker nisem tekel za njima.


Tolminska pravljica, zapisal Andrej Gabršček