Aurikel

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Aurikel
Vera Albreht
Spisano: Alenka Župančič
Viri: VERA [= Vera Kesler = Vera Albreht], Aurikel, Domači prijatelj, 1. 7. 1912, let. 9, št. 7, str. 213.
Dovoljenje: {{licenca-Cc.logo.circle.svg Ta datoteka je objavljena pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0}}
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Aurikel

Na oknu cvete aurikel
na cesto kloni glavo,
pa pride mimo fantič,
pa ga pozdravil bo.
Gosposko se bo priklonil,
prijazno dvignil glavo;
na okno se naslonil
glavo na prsa sklonil —
ozrl se name bo …

Opombe urednice[uredi]

  1. Aurikel je bila prva natisnjena pesem Vere Albreht, takrat še Kesler. Pred tem je v isti reviji objavila črtico Bela cesta (Domači prijatelj, 1911, let. 8, št. 9, str. 263-267).
  2. Vera Kesler je obiskovala Mestni dekliški licej v Ljubljani. Licejkam ni bilo dovoljeno, da bi brez dovolitve ravnateljeve z izdelki svojega duha stopale v javnost (Zgodovinski arhiv Ljubljana, ZAL LJU 28, Kuratorij učnih in vzgojnih zavodov za žensko mladino, Ljubljana, škatla 2, Disciplinarni predpisi za gojenke mestnega dekliškega liceja in z njim povezanih oddelkov, Vedenje zunaj šole (§. 20.), 1908, Ljubljana), zato so objavljale svoja dela s psevdonimi, tako v skrivnem rokopisnem listu Gospodična Cizara ki so ga izdajale, kot tudi v Domačem prijatelju.
  3. S pomočjo adresarja Zofke Kveder, urednice revije Domači prijatelj, je bil razrešen psevdonim VERA. VERA, ki je pesmi objavljala v Domačem prijatelju v letih 1912 in 1913 je bila Vera Kesler, VERA v isti reviji iz leta 1909 pa Iva Logar (NUK, Bibliografski oddelek, Listkovni katalog kratic in psevdonimov).
  4. Aurikel, sedaj avrikel ali lepi jeglič (Primula auricula) je zaščiten.