Analiza povesti Bili so trije velikani ... in primerjava s povestjo Velikan Nenasit

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Povest je kratka domišljijska proza, vzeta iz življenja bajeslovnih bitij. V povesti nastopajo le moške vloge (šovinizem). Močno je poudarjena velikost in moč. V povesti najdemo tudi značilen motiv zlodeja in nevoščljivosti.

Povest govori o treh velikanih, ki so preizkušali svojo moč. Vsi so namreč menili, da so najmočnejši, zato so metali težko palico v zrak. Ko jo je vrgel prvi, najstarejši, se je palica zapičila v tla v treh urah. Pri metu drugega velikana se je palica zapičila po polovici dneva. Nato je palico vrgel še najmanjši velikan. Tri dni so čakali preden se je palica zapičila v zemljo. Po tej preizkušnji so bili velikani utrujeni, zato so odšli v gozd, kjer so si skuhali večerjo. Prvi je kuhal najstarejši in najslabotnejši velikan. K njemu je prišel zlodej in ga prosil za kos mesa. Velikan mu ga je ponudil, zlodeju pa je meso padlo na tla. Velikan mu ga je hotel pobrati, medtem pa ga je zlodej zgrabil za vrat in ga z bičem pretepel po hrbtu. Naslednji večer je kuhal srednji velikan. Zgodilo se mu je enako kot prejšnji večer najstarejšemu. Tretji večer je kuhal najmlajši in najmočnejši velikan. Tudi k njemu je prišel zlodej po kos mesa. Ko ga je prosil, da mu pobere kos mesa, ki mu je padel na tla, ga je velikan s svojo palico močno udaril. Zlodej se je nato umaknil v svoj panj, velikan pa je zbudil svoja brata in ju prosil, naj ga po vrvi spustita v zlodejev dom saj se želi z njim bojevati. Brata pa sta ga ukanila in spustila vrv, da bi nanj padla tudi njegova težka palica, ki pa velikana ni zadela. Še danes, ko je v Gorjancih nevihta, se pod goro sliši momljanje ukanjenega velikana.

Književne osebe: Glavne: trije velikani Stranske: zlodej

Književni čas: V preteklosti; čas ni definiran

Književni prostor: Gorjanci, gozd

Motivi: motiv velikanov, motiv tekmovanja, motiv moči, motiv prehranjevanja, motiv spanja, motiv zlodeja, motiv ukane, motiv jeze in motiv nevoščljivosti

Pripovedovalec: Vsevedni

Okrasni pridevki: Ogromne skale, visoke gore, težka palica, široki hrbet, togotne oči, težka preizkušnja, tresoča roka, star panj, težke batine, srdito momljanje

Primerjava s povestjo Velikan Nenasit (Lojze Zupanc):

Obe povesti se odvijata v Beli krajini. Pri obeh so izpostavljeni velikani in njihova moč. V obeh povestih se očitno ponovi motiv puljenja dreves (hrast in smreka) in uporaba le-teh za pohodno palico. V obeh povestih se pojavlja tudi motiv hranjenja, ki je v povesti Velikan Nenasit bolj očiten. V tej povesti nastopajo tudi ljudje, ki jih v povesti Bili so trije velikani … neposredno ni. Zasledimo jih le posredno, čisto na koncu, saj še danes občutijo jezo ukanjenega velikana. Sporočilo Velikana Nenasita je v tem, da tisti, za katere menimo, da delajo samo škodo naredijo tudi kaj dobrega (velikan je v Beli krajini ljudem naredil veliko škode, ohranjal pa je gradove, ki so po njegovem odhodu propadli). Pri povesti Bili so trije velikani … pa je sporočilo bolj pesimistično, saj se nanaša na to, da vseh svojih kvalitet ostalim ne smemo pokazati, saj se lahko prav zaradi tega lahko obrnejo proti nam (najmlajši velikan je bil najpametnejši in najmočnejši, zato sta se ga brata želela znebiti).