Analiza besedila

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search

Legenda Sirotica je prozno besedilo, ki jo je zapisal J. Janežič. Vsebuje 13 odstavkov, ki so izbrani naključno. Njihova struktura nima posebnega pomena. Temu lahko pripisujemo dolžino posameznih odstavkov.

V besedilu je opisano tavanje sirote po temačnem zasneženem gozdu. Deklica na poti sreča tri otroke, ki jim milostljivo podari vse kar sploh še ima (suh kruh, cokle in krilo). Zaradi dobrih dejanj naj bi se iz nebes prikazal Gospod, torej Bog. Ta je poplačal njeno usmiljenje in dobroto z hišo, družino in bogastvom. Tako je deklica brezskrbno živela do konca svojih dni. Umrla je stara in srečna.

Glavna oseba besedila je sirotica, ki je poimenovana tudi kot deklica. Stranske osebe sta dva otroka, dete, Bog, mož in žena.

Zgodba se dogaja pozimi v gozdu. To lahko razvidimo iz prvega stavka v besedilu »Bilo je pozimi.« in del stavka v drugem odstavku »…je šla sirotica v gozd,...«.

Besedilo vsebuje veliko pomanjševalnic. Že v samem naslovu opazimo pomanjševalnico besede sirota, sirotico. Poleg te pa v besedilu naletimo še na več drugih pomanjševalnic, kot so: hišica, posteljica, srajčica, krilce, cokljice, dete in otročiček.

V besedilu prevladuje motiv dobrosrčne sirote. Ta motiv lahko zasledimo še v mnogih drugih delih, npr. v Pepelki, Deklica z vžigalicami... Konec takih zgodb se navadno konča srečno, saj je dobrota poplačana.Ob besedilu bi si lahko zastavili kar nekaj vprašanj.

- Zakaj je deklica oblečena v krilce? Bi iz tega lahko sklepali, da gre za kratko krilo?

- Zakaj v zgodbi prevladuje žalost vse dokler se ne pojavijo odrasle osebe, ki poskrbijo za srečo in veselje?

- Zakaj je imela prej oblečeno krilce, ko pa je stopila v hišo pa je imela svileno obleko? Je minilo toliko časa?

- Ali je bilo bogastvo v rokah deklice bistvenega pomena, da sta jo mož in žena sprejela v hišo? Deklica si je slekla krilo pred otročičem in mu ga dala. Torej je bila gola. Je bila tudi pred Bogom gola?