Alojzu Kraigherju

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Pismo (1911 do 1913) dr. Alojzu Kraigherju
Vera Albreht
Podpisana Vera Kessler.
Spisano: Alenka Župančič
Viri: Vera Kesler, pismo (1911 do 1913), dr. Alojzu Kraigherju (NUK, Rokopisni oddelek, Zapuščina Alojza Kraigherja, Ms 1560, Korespondenca, Vera Kessler).
Dovoljenje: {{licenca- Ta datoteka je objavljena pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0}}
Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


Velecenjeni gospod Dr Alojzij Kraigher v Sv. Trojici pri Sv. Lenartu v Slo. Goricah na Štajerskem! Naznanjam Vam, da ste v seji dne 10. t. m. (sobota) bili enoglasno sprejeti v slavno družbo, preslavnega lista «Gospodične Cizare.» S tem dnem ste torej zavezani [dokler Vas družba ne izobči] vsak mesec počastiti naš list z novim duševnim proizvodom. Nadalje ste obvezani, poslati proizvod na formatu, ki se ga Vam pošlje v par dneh. List Vam je v duševno zabavo brezplačno na razpolago, vrne se naj v 14 dneh. Prosim razširjajte naš list, ki je biser v slovenski literaturi. Upamo, da si štejete v neizmerno čast biti v družbi naših sotrudnikov! Cizarelske pozdrave! Vera Kessler urednica "Cizare.

Naslov: Vera Kessler, Bleiweisova c. 4. II.

(Rokopisi se ne vračajo)

Opombe urednice[uredi]

  1. Pismo, rokopis, brez kuverte, brez datuma.
  2. Vera Kesler, urednica Gospodične Cizare, Ljubljana → dr. Alojzij Kraigher v Sv. Trojica pri Sv. Lenartu v Slo. Goricah na Štajerskem.
  3. Gojenke prve generacije (šol. l. 1907/1908) Mestnega dekliškega liceja v Ljubljani so v petem in šestem razredu (šol. l. 1911/12 in 1912/13) skrivoma izdajale rokopisni list: Gospodična Cizara. Ohranila se je le druga številka prvega letnika (NUK, Rokopisni oddelek, Zapuščina Izidorja Cankarja, Ms 840, Gospodična Cizara). Ime lista so licejke povzele po Trdinovi povesti. Ena izmed pobudnic izdajanja lista je bila Vera Kesler. List je urejala, vanj pisala pesmi prozo in pesmi ter ga ilustrirala.
  4. Vero Kesler je dr. Alojz Kraigher spoznal na obisku pri Ivanu Cankarju na Rožniku (Kraigher, Zbrano delo, I., str. 460).
  5. Glede na izhajanje lista Gospodiča Cizara pismo datiramo v čas od leta 1911 do 1913.
  6. Ali je urednici uspelo pridobiti dr. Alojza Kraigherja za sotrudnika, ne vemo. Sotrudnika sta bila Oton Župančič in Ivan Cankar.
  7. Podpisala se je z dvema s v priimku, večinoma pa se je podpisovala le z enim s.