Ali bo plastika razpadla

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Jurček in Packarija (Ali bo plastika razpadla?)
Mateja Reba
Spisano: Ana Potokar
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Če bi radi sami preskusili trditev, da plastika ne razpade, naredimo preprost poskus. Na vrtu zakopljimo v zemljo papirnato in plastično vrečko in počakajmo nekaj tednov. Potem obe izkopljimo. Kaj se bo zgodilo? Papir bo začel preperevati, plastika pa bo ostala skoraj nespremenjena. Tudi če bi jo pustili zakopano nekaj let ali nekaj desetletij, plastična vrečka ne bi razpadla. Vsi plastični izdelki, ki jih odmetavamo, bodo tako rekoč »za vedno« ostali in ne bodo razpadli. Ponekod sicer že izdelujejo tudi plastiko, ki je razgradljiva, vendar je za zdaj še zelo malo in je tudi precej dražja.

In kaj lahko storimo mi?[uredi]

V trgovini prosimo, da nam dajo kruh, sadje, zelenjavo in podobne reči v papirnate vrečke. Kupujmo raje izdelke v papirnati, kot v plastični embalaži. Ko gremo nakupovat, vzemimo s seboj košaro ali cekar. Če ga nimamo, kupimo raje papirnato kot plastično vrečko ali pa prosimo za prazno kartonsko škatlo.