Akademično društvo "Vesna" na Dunaju

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Akademično društvo "Vesna" na Dunaju
Izdano: 1903
Viri: Slovan, letnik 1, številka 9; dLib
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

Že več let so se izražale želje, da bi se združili vsi na Dunaju živeči slovanski akademiki vpodabljajočih umetnosti v skupno društvo. A že na prvih sestankih se je pokazalo, da za društvo na tako širni podlagi nedostaja pripravnih tal, tako radi razlike jezika, kakor radi oddaljenosti kulturnih središ in sploh premale medsebojne dotike severnih in južnih Slovanov. Zato so letos sklenili Hrvati in Slovenci, pri katerih so te razmere ugodnejše, za sedaj ustanoviti samo hrvatsko-slovensko društvo, uplivati pa na druge slovanske akademike umetnosti ter jih vzpodbujati, da si ustanove enaka društva. Tako je nastalo društvo "Vesna". "Vesna" je akademično društvo, ki mu je smoter gojenje hrvatske in slovenske umetnosti. Kako naj se razumeva ta namen, to pojasnjujejo deloma članki, objavljeni po raznih hrvatskih in slovenskih časnikih, deloma pa tudi že dosedanje društveno delovanje. Društvo se je udeležilo z lepim uspehom letošnje izložbe ženskih ročnih del v Ljubljani. Razun tega je začelo že letos informirati nadarjene srednješolce o dunajskih umetniških šolah. — V počitnicah se bode sedaj marljivo risalo v domovini. Nabirali se bodo namre narodni motivi (ornamenti, arhitektonične posebnosti, vezenine, keramični izdelki itd.) na kmetih, da se bodo mogli naši slikarji na podlagi te zbirke sčasom orijentirati o jugoslovanskem slogu. Od zunanjih podpor je seveda odvisno, ali bo moglo društvo obelodaniti tudi tupatam v brošurah uspehe svojih študij. Slednji bo stopala "Vesna" pred občinstvo tudi z umetniškimi razstavami.