Akademično društvo "Vesna" na Dunaju

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Akademično društvo "Vesna" na Dunaju
Izdano: 1903
Viri: Slovan, letnik 1, številka 9; dLib
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

Že več let so se izražale želje, da bi se združili vsi na Dunaju živeči slovanski akademiki vpodabljajočih umetnosti v skupno društvo. A že na prvih sestankih se je pokazalo, da za društvo na tako širni podlagi nedostaja pripravnih tal, tako radi razlike jezika, kakor radi oddaljenosti kulturnih središ in sploh premale medsebojne dotike severnih in južnih Slovanov. Zato so letos sklenili Hrvati in Slovenci, pri katerih so te razmere ugodnejše, za sedaj ustanoviti samo hrvatsko-slovensko društvo, uplivati pa na druge slovanske akademike umetnosti ter jih vzpodbujati, da si ustanove enaka društva. Tako je nastalo društvo "Vesna". "Vesna" je akademično društvo, ki mu je smoter gojenje hrvatske in slovenske umetnosti. Kako naj se razumeva ta namen, to pojasnjujejo deloma članki, objavljeni po raznih hrvatskih in slovenskih časnikih, deloma pa tudi že dosedanje društveno delovanje. Društvo se je udeležilo z lepim uspehom letošnje izložbe ženskih ročnih del v Ljubljani. Razun tega je začelo že letos informirati nadarjene srednješolce o dunajskih umetniških šolah. — V počitnicah se bode sedaj marljivo risalo v domovini. Nabirali se bodo namre narodni motivi (ornamenti, arhitektonične posebnosti, vezenine, keramični izdelki itd.) na kmetih, da se bodo mogli naši slikarji na podlagi te zbirke sčasom orijentirati o jugoslovanskem slogu. Od zunanjih podpor je seveda odvisno, ali bo moglo društvo obelodaniti tudi tupatam v brošurah uspehe svojih študij. Slednji bo stopala "Vesna" pred občinstvo tudi z umetniškimi razstavami.