(Prijatelj te ima pravico ubiti...)

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
(V vseh tunelih slišimo maso.) (Prijatelj te ima pravico ubiti...)
Analogije svetlobe
Tomaž Šalamun
(Postelji oboo...)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


<poem>Prijatelj te ima pravico ubiti, če se pogledaš v zrcalo. Temu se reče bančni rop. Odteče kumulus, človeku se krči duša, ker si ji stisnil plamen. Za rože in tehnologijo so ista pravila. Torej ponovimo: verjetno Evfrat, brez kaplje dežja že mesece in mesece, ti svoje brodništvo opravljaš utrujeno in nevtralno, zakaj se potem ne odločiš in ne greš z Njim? Zakaj ne greš z Mano? Koliko čudežev si že videl? Moja vera je zdaj vzela elektriko mestu. Na um si mi padel kot Krištof, ne bodi zdaj puberteten Janez Krstnik. No, in zdaj breskev. Jemo jo in jemo in potem prebivamo v njej, ona prebiva v nas. V Kaliforniji ravno mazilijo eno truplo. Ostanek maže gre za čopko, za njeno glavo. V smrti in sanjah je človek človeku enak. Ti si trmast bik z žarečo glavo. Krava, ki tu pred mano rojeva telička. Vse kocine imam makre. Vse pesmi rodi tornado. Od breskve se poslovi obraz. Res, šolo ponavljam, ker te ne morem ljubiti? Ja. Na drugi konec gugalnice greš in obrneš vlogo. Brezobziren pa sem, ker sem bog, ker jem kruh. Očitno so moji ljudje v mreži, le ti nisi. Verjamem v diskriminacijo, ni prostora na svetu za majhne ribe. Revnim ostaja lepota in rana smrt. Kdo se češe za mojim hrbtom? Tu ne prideš in ne prideš do telesa, ki diši. Živi v dači, izgubili smo naslov, ali: tako je že star, da se mu meša, ali: nehajte nas indoktrinirati, ali preprosto: tiste uši pa ne boste videli. In kam naj gre potem razočarani tepec, če ni promenade? O Sava, Sava, moja mama je vedno zakopala vse papirčke. Skavti so bili proti poluciji celo med Buri, ker bog je spisek vseh čebel.