(Ko sem bil še zelo...)

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
(Jaz sem tu zaradi koncerta.) (Ko sem bil še zelo...)
Analogije svetlobe
Tomaž Šalamun
(Edino pogled se ne troši.)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


<poem>Ko sem bil še zelo mlad, sem v nekem velikem mestu videl olimpijski bazen, ki ni bil napolnjen z vodo, ampak s častjo. Sposodil sem si kopalne hlačke. Ob robu bazena je stal krepak dečko, kaki dve leti starejši od mene, ki je mislil na domačo trato, kar sem prebral iz oblačka, ki je visel nad njim. Vzel sem nož in mu najprej odrezal oblaček. Prisilil sem ga, da mi je zapustil uro. Njegovo obleko sem dal posebni organizaciji, ki skrbi, da prezeblim ni mraz. Na drugem potovanju, čez mnogo let, sem v žepu svojega telovnika, odkril duh kave, ki jo je pil, preden je stopil ob bazen. Bil je zmlet v nekakšno sponko, tako da sem najprej mislil, da gre za sponko, ki z njo spenjam cikluse. Rezgetal je, preden sem ga ubil. Vedel sem, da se mi bo nekoč razkrilo, kaj je zares počel od trenutka, ko sem mu odrezal oblaček, do trenutka, ko sem vrgel zadnji košček njegovega mesa v vodo bazena, ki ni bila voda, ampak čast.