„Zur Pflege der slovenischen Schriftsprache anosterreichischen Gymnasien"

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
"Zur pflege der slovensichen Schriftsprache anosterreichischen Gymnasien"
Izdano: 1903
Viri: Slovan, letnik 1, številka 9; dLib
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

Von Franz Žnideršič, k. k. Professor. Gorz. Druck von E. Seitz. 1903. (Separatni odtisek iz letnega poročila goriške višje gimnazije.) Glavni smoter tega spisa je, naj se čim prej skliče zborovanje strokovnjakov, ki bi sestavili jednoten učni načrt, kanon domačega in šolskega beriva in prepotrebne inštrukcije za slovenski pouk na srednjih šolah. O tej velezanimivi in ne le za pedagoge aktualni brošuri izpregovorimo obširnejše prihodnjič. Že danes pripominjamo, da je Žnideršičevo stališče glede najnovejše filološke vojne (Levec-Škrabec-Štrekelj-Bežek-Perušek) tudi naše. In medio virtus! Njegovi kritiki glede modernega slovenskega leposlovja, zlasti glede Cankarja, pa ne moremo priznavati hladne objektivnosti.