Železna kura s trinajstimi jajci

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Železna kura s trinajstimi jajci
ljudska pripoved (postopek zaklinjanja)
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtTukaj v Ukvah je bila zlata ruda, tam notri, veste tam, kjer je cerkev, kjer potok teče, morda dvesto metrov naprej je še zdaj jama in v njej je bila zlata ruda. Potem ljudje v teh krajih so bili pa tako prenajedeni, da niso vedeli več, kaj bi še počeli.

Bala je pa v vasi neka vdova, ki je imela, ne vem koliko otrok, kar precej jih je imela. Imela je eno kravo in kadar je mleko potrebovala, je hodila molst v hlev.

Ti ljudje pa, ki so bili pokvarjeni od prenajedenosti, so šli tja v njen hlev ponoči, pa so ji kravo zaklali, kožo odrli, jo s salamo nabasali in postavili k jaslim.

Ženska je šla molst in seveda je bila le salama, ni bilo več njene kravice. Ni vedela, kaj bi, potlej se je odločila, je šla v Neborjet - tam so bili kovači - in je dala narediti železno kuro s trinajstimi jajci iz železa, nato pa je vse postavila v jamo. Rekli so, da je imela tista kura piščance!

Potem so zlobneži spet hoteli zlato rudo kopat, ampak zlate rude ni bilo več.