Škuberl

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Idrijski Perkomandelj Škuberl
V somraku kraljestva palčkov in škartov
Monika Kropej
Škrat čuva divjad
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


KAR JE ŠKRAT NA ZEMLJI, TO JE ŠKUBERL POD ZEMLJO. ON IMA RDEČO KAPICO PA RDEČE HLAČE, ŠPIČAST NOS PA BRADO, ZADRŽUJE SE PA V JAMAH, KJER RUDO KOPLJE. Ko RUDARJI JAMO ZAPUSTI¬JO, KLJUJE PA TRKA ON, DA DALEČ PO ROVU GLAS NESE. TAM JE GOTOVO RUDA, AMPAK TO MESTO JE ZELO TEŽKO NAJTI. RUDARJI NE SMEJO V JAMI ŽVIŽGATI, KER S TEM ŠKUBERLA RAZJEZIJO, DA JIH ZAPELJE ALI PA JIM RUDO VZAME PA LUČ POGASI. DRUGAČE LJUDEM NIČ HUDEGA NE STORI, SAMO MALICO RAD POJE KNAPOM. NEKOČ PA SO RUDARJI KRUH V ŽGANJE NAMOČILI PA SO MU GA NASTAVILI, KO SO PA VIDELI, DA SE JE PRI HOJI OPOTEKAL, SO SE MU PA SMEJALI. AMPAK ŠKUBRL SE JIM JE MAŠČEVAL, NIČ VEČ NI TRKAL PA KAZAL, KJE JE RUDA, TAKO DA JE NISO NIČ VEČ NAŠLI. ZARADI TEGA SO MORALI DELO V JAMAH PUSTITI.