Širje

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Klausenstein Širje
Gradovi in graščine v narodnem izročilu I
Janko Orožen
Jurklošter
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


1.Razbojniška graščina[uredi]

Pol ure severno nad Zidanim mostom je lepa planota, kjer stoji zdaj majhna graščina Širje. V davnih dneh, se je nahajal na tem mestu razbojniški grad. Imel je uro hoda dolg podzemeljski hodnik, ki je služil razbojnikom za skrivališče. Blizu gradu je bil mlin, kjer še zdaj rado straši. Razbojniški rod se je pa poboljšal in zadnji njega član je zgradil radi odpuščanja storjenih pregreh Mariji na čast lepo cerkev, ki je dandanes župna cerkev. Po njem se cerkev imenuje Marija-Širje.

2.Podzemeljski hodnik[uredi]

Ljudje pripovedujejo, da vodi izpod širskega gradu do Rimskih toplic podzemeljski hodnik, ki je v zvezi z velikim predorom, čigar vhod je dobro viden pod Lokovškim hribom. Na pol pota ob cesti Zidani most- Rimske toplice. Kdor je šel doslej noter tisti ni nikdar več prišel ven.