Še ena beseda zastran narodne straže kmetam

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Še ena beseda zastran narodne straže kmetam
anonimno
Spisano: Kmetijske in rokodelske novice, let. 6, št. 38 (20.9.1848)
Viri: [1]
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Unidan sim se zopet prepričal, de kmetje še večidel mislijo, de narodna straža (Nationalgarde) je le mestna naprava, s ktero se samo mestniki pečajo ‒ za kratek čas.

Grôzno se motite, ljubi moji, ki kaj taciga mislite. Že imé narodna straže pokaže, de je straža celiga naroda po mestih in po kmetih, ne pa le mestnikov samih. Takó so Cesar zapovedali, in če si kmetje dosihmal še niso narodne straže napravili, jo bojo pa mogli prihodnjič napraviti, kadar bo deržavni zbor na Dunaji to reč terdno sklenil in stražne postave dal.

Nekterim kmetam se morebiti ta reč clo igrača zdi. Ljubi moji! tudi to je velika pomota. Kakor zdej niste več podložniki nekdanjih grajšín, takó se bo po novih postavah tudi še marsikaka druga reč premenila in potem takim tudi soldašina. Ob časih mirú se bo število vojakov (soldatov) silno pomanjšalo in namesto njih bo vsaka soseska imela domačo ali narodno stražo, ki bo (brez posebne obleke) skerbela za mir in red v svojim kraji.

Spoznajte tedej, dragi deželani! de narodna straža je ravno tako vaša kot naša. De smo si jo v mestih poprej napravili, kakor po kmetih, se je morde zato zgodilo, ker nam je je v mestih bolj potreba.