Šešče - Schönbichl

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Polzela Šešče - Schönbichl
Gradovi in graščine v narodnem izročilu I
Janko Orožen
"Štok" v Št. Lovrencu
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


1. Krajevni spomini[uredi]

Graščina v Šeščah je že davno propadla. Nanjo pa še spominjajo mogočni zidovi Žunkovih kleti z lesenim stanovanjskim nastavkom ter ime »graščina«, ki ga nosi ta stavba. Lepa je bila lega tega dvorca. Z rahle vzpetosti je gledal na bistro in hitro Savinjo. Ob tej reki se na travnikih še vedno poznajo sledovi nekdanjih ribnikov in hišno ime »Tičnica« je še spomin na grajsko ptičnico, ki se je nekdaj za reko nahajala; razume se: sredi dreves. Nad graščino v smeri proti goram je danes kmet »Štalbirt«. Tam so bili grajski hlevi, do katerih je vodil podzemeljski hodnik.

V ozadju so se po pobočju širili veliki gozdovi. Kmet »Jager« v vasi ima še danes ime po svojem starodavnem opravilu v grajski službi. Blizu njegove hiše je starodavna kapela, ki so jo zgradili bogvekdaj, »ko je še bila vojska«.