Panorama (Ilustrirani glasnik)

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Panorama.
K. A.
Izdano: Ilustrirani glasnik 3/10 (1916)
Viri: dLib
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

Baš sejem je bil v vasi. Med drugim je bila na velikem trgu pred cerkvijo tudi panorama; glasila se je piščalka, in razbijali so po bobnu in trobili so na trobento. In niso trobili in tolkli in cvilili zastonj, ker je bil trg naenkrat poln občinstva.

Zastor se dvigne in prikaže se panorama ter začne:

»Izvolite vstopiti! Takoj se začne lepa igra. Bosi tudi smete vstopiti. Gluhi, slepi ne plačajo! Na eno oko slepi in otroci polovico! Kdor stoji — 6 novcev, kdor sedi — 4 novce! ... Spredaj je vhod Slovencev; odzadaj, pri drugih vratih, odhod Slovencev! — Blagovolite vstopiti — blagovolite!«

Če jih bo veliko, bo takoj vidna termopilska stiska!

1. Tu vidite največje redkosti tega sveta — kakor: Veliko indijsko kačo-velikanko; od glave do repa 8 metrov, od repa do glave 9 metrov, skupaj 19 metrov; vsak drugi dan poje tele. Od tega se napne in postane taka kot velikanski Zeppelinov zrakoplov; kadar se naje, se ji vidijo samo oči. Počasi se ji še oči ne vidijo. Kadar se pa čisto naje, se stori nevidno; sedaj je baš sita.

2. Imamo tudi sibirskega srebrnega volka, ki svojo kožo dvakrat na leto izpremeni; pozimi obleče srebrno barvo, poleti je pa rjav. Kadar mu je vroče, se razjezi in v jezi požre samega sebe; pri repu začne in pri glavi konča. Ravno sedaj je bil jezen.

3. Če hočete pogledati na krvoločnejšo zverino sveta, ki je jaguar. Zraven sta njegova mladiča: januar in februar.

4. Vredno je pogledati šekasto hijeno, ki živa mrtve izkopa in mrtve poje. Kadar je jedla, se zakoplje. In ravno sedaj je jedla.

5. Vidni sta Napoleona I., tega slavnega vojskovodje, dve glavi; ena, ko je bil 6 let star, druga pa, ko je dopolnil 50 let.

6. Zraven je Attilov, znanega tatarskega kralja, zadnji vzdih, — zamašen v literski steklenici.

7. Poglejte Šekspirja, imenitnega morskega potnika, ki je zemljo petkrat objadral. Ravno včeraj je zopet odšel na potovanje.

8. Tu vidite tisti žebelj, na katerega obešajo po raznih zbornicah načela.

9. Čisto zraven je železni zob časa, ki vse zmelje; od mnogega mlenja se je obrabil in sedaj je na popravi.

10. Tu vidite najpožrešnejšo žival sveta; kačo naočarko, ki ima očale in bi požrla tudi samo sebe, pa zaradi očal tega ne upa storiti.

11. Imamo tudi letečega psa, ki včasih leti, včasih pa ne leti. Sedaj ravno ne leti.

12. Videti sta slavna siamska dvojčka. Toda sedaj vidite lahko samo enega, ker je drugi bolan.

Slavnostna predstava se začne ob 7. uri in takrat se lahko pride notri. Tudi urejeno je tako, da lahko pridete kadarkoli. Želeti bi bilo, da vsak inteligenten človek pogleda.

Neki državljan se zasmeje.

»Kaj se Vi smejete?«

»Vsak inteligenten človek se smeje.«

»Če ste vi inteligenten človek, se ne smejte, ampak idite notri!«

Državljan gre notri in za njim drugi. Začne se termopilska stiska in lepo igranje ...