Godec (Jožef Žemlja)

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
(Preusmerjeno s strani Godec (Žemlja))
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Jožef Žemlja Godec Novice 1. 3. 1848 dLib Uglasbena kot Veseli godec. Napev Gregor Rihar, priredba Matija Tomc Cobiss in Pavel Kozina Cobiss

Povsod me poznajo,
De tiček sim zvit
Veselje imajo
Med sé me dobit'.
Jim pravim,
jim lažem
Se smćjam, norim ,
Pa norce jim kažem
De V w osli dobim.

? Jo réžem zavijam Basist, trobentac, K tlam s peto p erb i jam Piskač alj škripac. Kaj maram? žvergljati Znam táko lepó, Ni tréba se bati, De b' dol^cas mi b'lo. Po cévah me grize, V trebúhu bolí, Kér prazne so mize, Zelodec medii. Ni vina, ni kruha Klobás in mesà, Per ognji se kuha Mi sók iz ovsà. Doma skor nikoli Me viditi ni, Le rójim okoli, Kjer kej mi diši. Na vsak' ženitnini Nar pervi sim svát Še rajši per vini, Kér pijem ga rad. Nevésti, ženinu Perlizniť se znam Očéť starašínu Obilno čast dam. ? Norcije uganjam, Pa larmo igram, Povsod se perklanjam Kjer up ať kej 'mam. j Jez Orfej a, Pana Posnémam obá, Ki godca mi znana Nar perva sta b'Ia. Tud Baha spoštujem, Kér p'jancov je Bog, Le k njemu zdihujem Me réšiť 'z nadlog. V adventu in posti Za mizo tičim, Umiram slabosti, Se stradat' učim. U dimnik obésim Trobénto in bas, Pa žalostno pésem Prepévam na glas. Oštéva, obéra Me žena terdó, Rotí in zadíra Se na-me gerdó. Debéle poziram, Pa voljno terpim , Z lažmí se podpiram, S tim ženo krotím. Po svétu kar lazim Bogát nisim bil, Kér druz'ga ne pazim, Kot de bi ga pil. Ce struna se glasi Se sučem z betám U drugim pa časi Potégnein s pesàm > J. Zemlja.

To dobrovoljno pesmico je zložil rajnki gosp. fajmošter Jožef Žemlja, za slovensino vès vnét pesnik. Po Kraj n ski m se sliši pogosto prepévati; kér pa dozdej mende še ni bila nikjer natisnjena, smo jo po željali častitiga gosp Novícam v ravno pripravnim pustnim času. L. P. radi izrocili Vredništvo.