Toplice per Šmarjeti blizo Novomesta

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Toplice per Šmarjeti blizo Novomesta
Peter Hitzinger
Objavljeno pod začetnicama P. H.
Spisano: Kmetijske in rokodelske novice, let. 4, št. 26 (1.7.1846)
Viri: [1]
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v Sloveniji v  javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: 75%.svg To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Zdravilnih vodá krajnska zemlja ni revna. Toplice per Novimmestu na zahodnjo stran so znane; gorka voda per Blejskim jézeru je tudi že več obiskana. Zraven teh dvojih so pa blizo Novomesta, dve uri preč, proti jutru še druge manj znane toplice. Te so pol ure od farne vasi sv. Marjéte v samotni dolinci ležeče, in za obiskati zadosti perložne, blizo memo namreč pelje stranska cesta od mesta proti Mokrónogu in Rádečam. Kar vodo zadéne, ni močno gorka, zató kér se mèrzel studenic s toplim vrélcam meša, ki se ne dasta ločiti; pa je za več bolézin dobro služna, za ktere so toplice na uni strani mésta prehude. Zató jo tudi ljudjé iz bližnjih straní in od mesta več in več išejo. Le vošiti bi bilo, de bi bila bolj dobra naprava tam najti za te, ki se hočejo vode poslužiti; zakaj zdaj je komej slaba kočica zraven in voda je malo čedna deržana. Dobro bi tudi bilo, de bi kak umetin zdravnik vodó po njenih délih in lastnostih presódil. Kraj, kjer te toplice ležé, je prijeten; tudi niso deleč od farne vasi sv. Marjéte in sv. Trojice per beli cerkvi, do kterih bi lep sprehod bil. Morebiti bi te toplice, bolj spoznane, veči vrednost dobile.

P. H.