Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/49

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

41


1-

dano-nad vse imena, naj se tebi vse kolena pripognejo v nebesih, na zemli in pod zemljo, ino de vsi jeziki reko, de si Gospod Jezus Kristus v casti Boga Oceta. Filip. 2, 10 —11.

Pokaj »t pa velicantvo svojga Očeta zapustil, neskoncni vecni, božji Sin? — se vlegel (bil rojen) kakor vbogo dete in prišel v to revno dotino, hlapcu podoben? Iz ljubezni ino pokoršine do svojga Oceta, ino iz vsmilcnja do nas zaverženih srot je prišel:

a) Art* zapušene Adamovo otroke resnice (prave svete vere) učil. ..Za to sim rojen, ino prišel na svet — Jezus sam govori — de resnico pricam. Pokazal nam je ljubiga Ocela nebeškign , nam razložil njegovo streto voljo, nam j« povedal, koljko mtsa dum velja, ino kaj nas po smerli caka.

Kako radi hočemo torej tvoje nauke, o Jezus vsmileni, poslusati, kakor nam je sam Oče nebeški zapovedal, na gori Tabor rekoč: ,,Ta je moj ljubi Sin, nad katerim imam do- padenje; njega poslušajte!•' Ino tudi sam ti nam veliš: .,To je večno živlenje, de spoznajo tebe samiga Boga, in Jezusa Kristusa, kteriga si poslal." Jezus je na s ve" t prišel:

bj Kam izgled prave rednosti dat ino pokazat, kako naj pravično živimo, de Bogu dopademo, ne v bogastvi, ne v posvetni časti, ne v minlivih dobrotah, ampak v ponižni " poterplivosti. ,,Vučite se od mene — je djal Jezus — ne svet postavljati, ne vidne ino nevidne reči vslvarjati, ne na sveti čudne reči spočenjati ino mertve k živlenju buditi, am­ pak (učite se) kako sim pohleven in pa ponižniga serca." Sv. Avg. — Kakor ljubeznivo dete si se nam vlegel, vsmi­ leni Jezus, ino otroka si nam v izgled postavil rekoč: „Ako ne bote, kakor ta otrok, ne pojdete v nebeško kralestvo." Napuh (oferl) nam je nebesa zaperl, le ponižnost nam jih zopet odpre. „Kdor hoče med vami veči biti, naj bo vaš slu- žavnik; in kteri hoče med vami pervi biti, naj bo vam hla­ pec. Tako tudi Sin božji ni prišel de bi se mu streglo, temuč de bi on stregel, ino dal svoje živlenje v odrešenje za njih veliko." — Jezus je prišel:

c) Za nas ierpet ino vmret, de bi mi srečni ino veseli vekomaj živeli, ter nam jc nebesa odperl. „Jaz sim dober pastir, pravi Jezus, ter dam svojo živlenje za svoje ovčice. — Noben ne pride h- Očetu kakor skoz mene. — To je moje ie\o, ki bo za vas dano. To je moja kerv, ki bo z« vas prelita v odpnšanje grehov."■:.*~t I*© kako voljno je to