Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/15

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

7


kako se je dober Bog vsih vsmilil, de ga vsi hvalijo, Judje ino Hajdje, ter piše: »Bratje! karte v svetim pismi bere, je v nase podučenje pisano, naj bi v polcrplenji drugi z drugim, ino v veselji, ki nam ga sveto pismo obeta, zaupanje zveličanja imeli."

2. Bog želi, de bi vsi izveličani bili, za to ima polerplenje z nami, de si ga ravno šalimo. Perzaneslivo caka Bog našiga poboljšanja, ter nam pomaga križe ino težave voljno poter- peti. Veselje nam dober Bog v serce vliva ino nas tolaži, de ne obupamo. Za vse časno poterplenje nam obljubi večno plačilo, de lehko v tim zaupanji vse prenesemo. Po tem njega sv. Pavl imenuje Boga poterpezlivo.il i ino tolaženja, ki piše: ,,Bog polerplenja ino oveselenja vam daj ene misti, dc se bote lepo zastopli v Jezusi Kristusi med sebo, ter z enim sercam in z enim glasam hvalo dajati Bogu, Očetu Gospoda našiga Jezusu Kristusa."

i. Kjer lepe zloge med ljudmi ni, kjer se kregajo ino prepirajo, tam se Bog miru ino sprave spodobno ne česti. Za liga del sv. Pavl Rimlane opominja: „ V ljubezni se imajte med sebo, kakor vas je tudi Jezus vse svoje učence v ljubezni k časti božji sprijet, vas popre jne Jude kakor Hoj de. Povem vam, de se je Kristus Jezus za lo obrezali dal ino je med Judmi živel, de bi dopolnil obljubo božjo, katero je Bog njihovim očakom dal, kajli bo izveličar med njimi rojen. Judje so dolžni Boga za to hvalili. Pa tudi Hajdam je dober Bog vsmilenje zkazal, dc jili je v svoje kralestvo vžel. Ino za to veliko milost ga naj tudi Hajdje hvalijo, kakor je v H, bukvah kraljev pisano: „Za lo te hočem hvalili, o Gospod! med neverniki, ino tvojimu imenu hvalo peti.l< Tako tudi v 17. psalmi' David Hajde opominja: ,,Veselile se neverniki z njegovim (bozjimj ljudstvom." Ino zopet v 116. psalmi Hajde k slavi božji priganja, rekoč: »Hvalile Gospoda vsi narodje, ino poveličujte ga vse ljudstva."

4. Vsi smo h spoznanju ino k časti boži stvarjeni, Hajdje kakor Judje poklicani biti boži otroci, kar je prerok Izaija napovedal, rekoč: „lz korenine Qrodu) Jeseta, imenilniga Judovskiga očaka; bo on (Izveličar') rojen, ki bo črez Hajde gospodval; ino v njega bojo Hajdje zaupali." Izaija 11,10. — Tudi naši očovi so nekdaj Hajdje bili. Neskončno dober Bog se njih je vsmilil, ino jih k pravimu spoznanju poklical. SUut neskončno vsmilenje božjo smo tudi mi keršeni ino v