Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/12

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

4


moje pregrehe ocisti me. Zakaj jaz spoznam svoje pregrehe, ino moj greh je vedno pred moj mi očmi." Psalm 50, 4 — 5. i,,Cas hitro teče, veli sv. Avgustin, ino ti spiši" Oh, izd rami se, in ne odlagaj, de se skus pravo pokoro očistiti ne za­ mudiš, dokler ti sonee milosti božje sije« :> ■■.«! —i

3. Človek, ki se izbudi inovmije, po tem na delo gre, ako je priden. Pridno delati mormo tudi mi za dolgo večnost te kratke dni sedajniga živlenja. Alj kako stabo je nase delo, kak malovreden za večnost našiga truda sad, ki dobriga na­ mena nima in pravo ceno pred Bogam zgubi! •— Vbogi kmetič se putiš, težko orješ, ino kosiš, svojga dela pa Bogu ne izročiž — tvoje delo je prazno perje na drcvji, ki nobeniga sadja ne prinese. — Srolej bolni na posteli dni in noči pre- zdihuješ, ter veliko bolečin prestojiš; ako pa voljno ne poter- piš, pred Bogam nobeniga zasluška nimaš. Tvoje terplenje je suho listje, kteriga veter odnese. —- Ti keršanka duša moliš ino pdješ, ter služiš Bogu, pa le z jezikam, tvoje serce je v posvetno zakopano, ino daleč od Boga. Oh, tudi tvoje svete dela so lepo perje, pa brez sadu. Tvoje molitve in dobre dela, ki niso iz dobriga namena, več za tvojo čast kakor za božjo storjene, ne za večen ampak za časen dobi­ ček namenjene, so prazne senje, tvoje živlenje za večnost je drevo brez sadja. Veš kaj bo Kristus storil, kedar pride jiskat tvojiga sadja? — Neko jutro Jezus iz Betanije v Jeruzalem gre. Bil je lačen; ino ker vgleda za potam figovo drevo, gre sadu jiskat, pa nič ne najde kakor listje, ino mu rece: „Ve- komaj ne boš zndu rodilo/' Ino precej je drevo vsahnilo. — Groza ino strah! Tako bo storil tudi z nami pravičen Bog, kedar nas pride sodit — jiskat sadja svetih čednost ino dobrih del. Delajmo torej dokler je našiga živlenja dan, pa delajmo pridno ino delajmo prav; pride noč naše smerti, ino bomo počivali, ter zavživali, kar smo tukaj dobriga storili.

Oh kristjani, ki še spite v pregrehih ino zamudah, v zmotih ino hudobijah, izd rami le se, de vas bo Kristus raz- svetil k spokornimu, pravičnimu živlenju. K timu so nam pa potrebne tri reči: se izbuditi iz zanikarniga živlenja, se omiti hudobij ino pregreh, ino pa v dobrim stanovitno prid­ nim biti, Bogu v čast, nara v izveličanje; ! .

• • ' • f *•> * » •*■>••• ' M ■