Stran:Slomsek Apostolska hrana.djvu/108

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran ni lektorirana

100


m, in toim ipd w. mm i&mmml

Od prave ljubezni Mižniga.

Branje iz lista svetiga Pavla na Rimlane. 13, 8 —10.


Draga nam je jiskra, ki ogenj vnema, de se grejemo ino kuhamo. Draga nam je sončna luč, ktira nam svetlobo ino toploto daja; brez nje bila bi večna zima ino noč. Še dražej nam mora biti prava, živa ljubem človeškiga serca, ona jiskra nebeska, ktira človeka Bogu podobniga stori, svet polepsa ino nebesa razveseli. Kjer prave ljubezni ni, tam je dušna tema in s mer t. „Kdor ne ljubi — uči sv. Janez —■ ostane v smerti." I. Jan. 3, 14. Za tiga del sv. apostel Pavi pravo keršansko ljubezn toljko serčno priporoča, kakor t denašnim branji slišimo.

I.

1. Sv. Pavl pred vsim ljudem pravico priporoča. Kdor po pravici ne ravna, vsakmu ne da, kar mu gre, dacje ne odrajtuje, mute ne placuje, ne spoštuje viših ino gospodam časti ne skaže, tudi bližniga ljubil ne bo. ,,Bralje, uči sv. Pavl, nikomur kaj dolžni ne ostajajte, ražen ljubezni, de se med sebe ljubile."

2. Človek priden ino zvest svoje dolge po malim plača; dopolni, kar pravica od njega terja. Sama, gola pravica pa za nas kristjane še ni zadosti; med nami mora tudi ljubezn biti. Prava, keršanska ljubezn je za kristjane toljki dolg, de ga vekomaj ne doplačamo. Za to sv. Pavl veli: ,,\obenimu kaj dolžni ne ostajajte, ražen ljubezn. Ljubezn vse dobro v sebi ima; ino kdor blizniga prav ljubi, postavo dopolni in vse druge zapovedi stori.

3. Veliko ljudje od ljubezni govorijo, pa malo jih pravo ljubezn pozna. Nečistniki si prisegajo, de se ljubijo; alj zakaj? De prešestujejo. Pjanc pjancu terdi, de ga za ljubo