Stran:Jenko Vaje 2.djvu/40

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Stran je bila lektorirana

tečajema odtaka. Iz tega postaja na morju tok, ki je izvirno proti tečaju obernjen. Pregledujmo sperva tok na severni poloblini zemeljski, ki se Golf-tok imenuje in v Bahamskem prolivu izvira. Sperva je naravnost proti severju obernjen, kmalu pa prihaja v kraje, ki se z menjo hitrostjo okoli osi verte. Golf-tok je obderžal izvirno hitrost v vertenju, ktero je že v mehikanskem zalivu imel. Torej zemljo v teku proti izhodu prehiti in torej se zgodi, da k Grenlandskim, Izlandskim, še celo Norveškim in Izlandskim bregovom prihaja, in podnebje jako pomiluje.

Ravno tak tok se nahaja tudi v mirnim ali velikem oceanu med Ameriko na izhodni strani z Azijo in Avstralijo na zahodni. Tudi ta ima dosledno svoj pot proti iztoku odkazan in dere do zapadnih bregov severne Amerike, ktera je zavolj tega na ti strani po zimi veliko bolj topla kakor na nasprotni izhodni.

Tihotapec.

(Novela. Sp. Mandelc.)
III.

Neprenehama dirja Ivan iz grada skozi gaberni gojzd in ne germovje ne skale ne korenine divje zmotane ga ne ustavijo. Pridirja do šumeče Save in le malo manjka, da ga ne zapeljejo vanjo razberzdani koraci. Ko stopi na prod, ga zbudi gromenje valov iz težkih sanj, tik vode se vstavi in težek zdih