Stran:Baraga Slate jabelka.djvu/29

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Stran je bila lektorirana


jim je k’ nogam vergel in jih je proſil, de naj sa-nj Boga proſijo, de bi mu njegove grehe odpuſtil, in mu gnado dal ſe poboljſhati. — Na to ſo ſe puſhavniki s’ velikim sazhudenjem domu vernili.

Neki kloſhterſki vikſhi, Mojseſ po imenu, je bil savolj ſvoje ponishnoſti in ſvetoſti po povelji ſvojiga ſhkoſa maſhnik poſtal. ˛Shkoſ je bil pa zerkvenim ſlushabnikam povelje dal, de kadar bo hotel k’ altarju iti, naj ga sanizhljivo isshenejo, in naj poſluſhajo, kaj bo rekel. Kadar ſo je tedaj hotel altarju perblishati, ſo mu ſlushabniki rekli: Vun ſe poberi, malopridni nejevernik! — In leta ſveti mosh je prezej is zerkve ſhel, in ſi je na tihama rekel: Prav ti je, hudobni zhlovek. Niſi vreden zhlovek imenovan biti, pa ſi upaſh med ljudi iti.

˛S. Rosa is Lime v’ Ameriki je bila savolj ſvojiga ſvetiga in ſpokorniga shivljenja velikokrat od ſvoje matere in ſvojih bratov sanizhevana in kregana. In leta ponishna deviza je smiram miſlila, de vſe to in ſhe vezh hudiga saſlushi; in satoraj ſe ni nikdar isgovarjala, ampak je ozhitno ſposnala, de vſe to saſlushi. — In v’ ſvojim ſerzu je bila neisrezheno veſela vſiga tega sanizhevanja.

»Sanizhevanje in ozhitanje voljno terpeti, to je nar gotovſhi snamrije ponishnoſti in prave kerſhanſke poboshnoſti; sakaj s’ tem nar bolj Jesuſu Kriſtuſu podobni poſtanemo, kteri je nar lepſhi sgled vſih pravih zhednoſt.«  — ˛S. Franziſhk ˛Salesi.

˛Sveti ſlushabnik boshji ˛Seraſin, je bil vratár nekim kapuzinarſkim kloſlitru. Bliso vrat je