Slovenske basni in živalske pravljice/Čebele

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Slovenske basni in živalske pravljice/Ptičji zbor Slovenske basni in živalske pravljice/Čebele
Alojzij Bolhar
Slovenske basni in živalske pravljice/
Skenira in pregleduje Uporabnik:Katarina Kavčič (pogovor).
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Edit-delete-not encyclopedic.svg Dovoljenje, pod katerim je delo objavljeno, ni navedeno. Prosimo, da izmed obstoječih dovoljenj izberete ustrezno.
Stopnja obdelave: 50%.svg To besedilo je površno pregledano in se v njem še najdejo napake.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Čebele

Čebele niso od vekomaj nabirale medu. V davnih časih je bilo življenje že samo po sebi tako sladko, da ljudje niso vedeli, kaj naj počno z medom. Čebele so se samo potepale od cveta do cveta in se z vsakim posebej poljubovale. Še na misel jim ni prišlo, da bi bolj koristno porabljale svoj čas. Takrat čebele niso veljale za vzor delavnosti in premišljenosti,temveč ravno narobe. Postopačem in lenuhom so pravili: taki ste kot čebele. Ko pa so sovraštvo, ncvoščljivost, hudobnost in podobne slabe človeške lastnosti zagrenile življenje, so sklicale čebele zborovanje. Tam so ugotovile, da je postalo življenje grenko kot pelin in da bi ga bilo treba posladiti. »Mar bi raje srkale iz cvetov sladko pi-ačo in iz nje delale med, kakor da se samo potepamo,« je predlagala neka zelo učena čebela. »To je vendar tatvina!« so ugovarjale nekatere. »Toda poštena tatvina!« »Take ni na svetu!« »Če je ni, jo bomo pa odkrile!« »Kdo hodi pa poljubljal cvetove?!« Kakor vsa podobna zborovanja, se je tudi zborovanje čebel končalo s prepirom in zamero. Nekatere udeleženke so se lotile nabiranja medu, druge pa so se še naprej potepale in lenarile. Prve so delavke, druge pa troti. Res pa moramo priznati, da je Življenje kljub medu velikokrat zagrenjeno. Čebele se tega zavedajo in zato so pri delu tako marljive.