Prerokovanje Slovencam poleg Soče

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Prerokovanje Slovencam poleg Soče
Oroslav Caf
Objavljeno pod psevdonimom F. J. Cafov.
Spisano: Kmetijske in rokodelske novice, let. 6, št. 15 (12.4.1848)
Viri: [1]
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


Radi se naši slovenski bratje, ki od Gorice do Predila okoli Soče pri cesti prebivajo, tistih srečnih časov spomnijo, ko sta Koroško in gorenje Štajarsko po naši cesti z Laško deželo v zavezi bila; in naši starši še z veseljem pripovedujejo, kako bogastvo, je tistikrat po naših vaséh cvelo, de rokodelec in najemnik sta imela zaslužka dovelj, de en jarm volov je celo družino z potrebnim preskerbel, de kmet je lahko in drago svoje pridelke prodal. In res, ‒ popotnik, kadar skoz Serpenico, Bovc in Log čez Predil gré, in semtertje pri cesti tolikanj opadenih hiš s prostornimi hlevi vidi, kjer zdej le pustota gospodari, si mora misliti, de ljudjé, kteri svoj živež samo od polja terjajo, bi si tukej nikoli ne bili stanovanja izbrali, in tacih hramb sozidali; ampak de srečniši časi so mógli enkrat po tih krajih biti, in de so stanovniki od ceste svoj živež pričakovali. In taka je zarez bila. Druga cesta po Pontabi se je odperla; vsi vozači so se na-njo vernili, in malokdaj jo še kdo čez Predil pripoka. Zavoljo tega zdaj po tih krajih huda revšina gospodari.

Pa zaupajte, stanovavci pri Soči! zvezda vaše nekdanje sreče zopet vstaja. Mili naš oče Cesar so že 500,000 goldinarjev odšteli, našo cesto popraviti in vse klance in ovinke, kar bo moč, poravnati ukazali. Miroslav Suša, Kavaridške ceste skerbni ogleda, kteri je pred nekterimi léti s svojo vednostjo že Gerškimu kralju dobro služil, je visoki ukaz dobil, ondi nar ravniši in krajši cesto poiskati, ktero je mesca listopada med Ročino in Kanalam že mériti začel.

To spomlad se bo začela že delati, in zdi se mi, de, kadar bo naša cesta takó poravnana, si bo Koroški in Štajarski vozač krajši in lepši pot do Tersta izbral, in Brežko Rebulo memo nas domú vozil. Ako pa vas spomnim, de našiga miliga Cesarja serčne želje so zmerej bile in so še tudi zdej, vse kraje celiga Cesarstva po nar krajših potih s cesarskimi poštami skleniti, vam tudi iz gotovih vzrokov prerokujem, de kmalo po tem, se bo tudi po naših vaséh glasila cesarskiga poštniga hlapca trobenta.

V Ročini.

F. J. Cafov.