Poziv!

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Razne novice
Slovensko planinsko društvo
Spisalo Slovensko planinsko društvo.
Izdano: Planinski vestnik (1895), leto 1, številka 10, 158
Viri: dLib 10
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

V 66. štev. „Südsteirische Post" je neimenovan pisatelj objavil članek: „An die Slovenen!". V njem graja nepristojnost sedanje koče na Okrešlju onim turistom, ki niso imeli vodnika „D. u. Oe. A. V.-a", ali so pa došli s Kranjskega in Koroškega ter našli kočo zaprto, ključa pa nikjer, dasi bi ga lahko hranila tamošnja poštena pastirica. Člankar pravi dalje: „Okrešelj je središče Savinskih planin in tako rekoč srce tamošnjega slovenskega okoliša. Tu v bližini se steka trojna meja Štajerske, Kranjske in Koroške. Častna stvar je Slovencev, da na tem tudi prirodno najlepšem kraju Savinskih planin postavijo kočo, ki naj bi se izročila Savinski podružnici v stavbo in v oskrbo". Končuje pa z besedami: „ Naj bi se Slovenci iz vseh treh kronovin združili in skoraj postavili na Okrešlju hišo, dostojno naroda slovenskega!"

Vsak hribolazec pozna turistično važnost Okrešlja. Od njega vodijo zanimivi gorski poti črez Kamniško sedlo v Bistriško dolino ter skozi Turski Žleb na Rinko, Skuto in Grintovec, ali po Savinskem sedlu v Jezero in Belo na Koroško. A tudi večina obiskovalcev romantične Logarjeve doline si ogleda slap pod Rinko in krene potlej na Okrešelj.

Oziraje se na ta poziv v „Südsteirische Post", je sklenil II. občni zbor „Savinske podružnice" v Žalcu dne 25. avgusta t. l. soglasno, naj se glede na sedanje razmere nabirajo radovoljni doneski za zgradbo nove primerne koče na Okrešlju.

Da bode mogoče zasnovano prevažno podjetje čim preje častno izvršiti, se obračamo do vseh prijateljev turistike in naših prekrasnih planin z najvljudnejšo prošnjo, da bi v ta namen blagovolili po Štajerskem, Kranjskem in Koroškem nabirati mile darove. Zlasti razna pevska, tamburaška in druga društva bi lahko pridobila s prirejanjem veselic mnogo novcev ter tako zelo koristila slovenskemu planinstvu.

Storimo, kar more vsak po svoji moči, in uspeh bode sijajen! Mednarodna lepa koča pa naj bo kazala turistom raznih jezikov, kaj premore navdušenost za našo domačo zemljo, našo prekrasno domovino. Vzdramimo se! Popravimo vender sedaj, kar smo zamudili poprej!

Darove vzprejemajo: Osrednji odbor „Slov. plan. društva" v Ljubljani ter podružnice „Kamniška", „Radovljiška" in „ Savinska". Izkazovali se bodo redno v „ Plan. Vestniku".

Dal Bog mnogo požrtvovalnosti in uspeha!