Na obali: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 23 zlogov ,  pred 10 leti
brez povzetka urejanja
| avtor=Marica Bartol
| opombe= psevdonim Márica
| obdelano=24
| spisano=Ljubljanski zvon 1891
| vir=http://www.dlib.si/v2/StreamFile.aspx?URN=URN:NBN:SI:DOC-1RG0IHUO&id=af9767e7-8efb-40ab-ada7-ecb02f97fbd3&type=PDF
Sama v žalost vsa vtopljena,
Ko ves svet se veseli?
''Stritar.''</poem>
 
Bilo je pred tremi leti. Poletno solnce je stalo visoko na nebu. V zraku niso letale ptice, vsaka si je rajši poiskala zavetja pred solncem v grmu, ali med zelenim listjem košatega drevja. Metulji pa so se vender gugali v soparnem zraku od cvetice do cvetice.
Nekaj nje srce pogreša,
Solz ji potok lije vroč.
''Gregorčič.''</poem>
 
V gozdu pod proseško cesto je sedevala dan za dnevom Gabrijela. Oprta na prav tisto drevo, kjer jo je Ribar zalotil jokajočo, sedevala je zdaj z majhnim delom, zdaj s knjigo v roki.
Ljubite dok vam je čas, dok još
Mlade vam godine služe Ljubite! — — —
''Badalič.''</poem>
 
Kakor se začne otroku nova dôba, ko pusti igrače, veselo skakanje in brezskrbno življenje ter gre v šolo, kjer je omejena sloboda njega, takó je pomembna v življenji dôba, ko se v srci prično vzbujati óna sladka mila čustva, zdaj žalostna, zdaj vesela, ko začne v človeku kliti ljubezen.
Neg plov jedna, koju dugo
Biju vali kano gore.
''Gundulić.''</poem>
 
Pogubljena je bila znancema našima srečna dôba. Videvala se nista več, tolažila sta se samó po listih, katere je dobra soseda pridno odnašala in prinašala.
<poem>»In einer Stund' stosst
Gott leicht alles um.«
''Kohanovski.''</poem>
 
Ribarju torej ni bilo odpotovati. Naznanil je to novico hitro Jelici in ji priporočil, naj porabi priliko, da se snideta, ko odpotuje Svetek.
Iz srca
Zanj pošiljam do neba.
''S. Gregorčič.''</poem>
 
Naznanila sta očetu Petrovičevo naglo smrt. Dva dni pozneje dobi Ribar Dolinarjev list s prošnjo, naj se takoj odpelje v Odeso, kjer se snideta, ukreneta nekaj potrebnega in se potem skupaj vrneta v Trst. Težko je bilo ljubimcema slovo, ali tolažila ju je nadeja, da se ločita le za malo časa.
Nekega jutra dobi Jelica nastopni brzojav:
 
''»Sedaj sva v Pulji, okolo dveh popoldne prideva v Trst.''
Dolinar — Ribar.«''
 
Dolinar — Ribar.«
 
Jelica je šla takoj domóv, poklicala ribičeve s sabo, da so vse pripravili za slovesen vzprejem.
1.802

urejanji

Navigacijski meni