Oče pravi: Ne! Mati pravi: Le!

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Oče pravi: Ne! Mati pravi: Le!
Anonimno
Izdano: Domoljub 21. julij 1892 (5/14), 167
Viri: dLib 14
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

V Genfu se je zgodilo pred nekaterimi leti, kar bom sedaj povedal: Nekega lepega dné prosi hči očeta, naj ji dovoli, da se gre s tovarišicami vozit po jezeru. Oče stvar prevdari ter konečno reče hčeri, da ne sme iti na jezero; potem oče odide z doma po svojih opravkih. Kmalu po odhodu očetovem pridejo prijateljice v hišo ter jo vabijo seboj. Dekle prosi matere dovoljenja. Mati ji dovoli vkljub očetovi prepovedi. Urno se vesele odpravijo na jezero. — Proti večeru se vrača oče domov. Sreča ga znanec, ki ga vpraša: »Ali si že slišal o grozni nesreči?« − »O kakšni?« — »Danes popoldne se je vozila družba mladih ljudij po jezeru, a čoln se jim je prevrnil in vsi so potonili.« »Hvala Bogu« − odgovori oče, − »da sem hčeri prepovedal iti na jezero.« − Ko vstopi v hišo, precej vpraša, kje je dekle. Mati je bila v zadregi ter se je izgovarjala. Kar tujec potrka na vrata ter naznani, da kmalu prinesejo domov hčer, katero so mrtvo izvlekli iz jezera. — Oče se je stresel bridkosti in nevolje, mati je v obupnosti vila z rokami, a bilo je − prepozno. − Ena najhujših napak pri vzgoji otrók je ta, ako si v ukazovanjo nasprotujeta oče in mati, ako mati dovoli in oče prepové ali pa narobe. S tem si stariši sami spodkopavajo spoštovanje pri otrocih. − Slepa ljubezen starišev je pogubila že mnogo otrok.