Milijonar — pomivalec posode

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Milijonar — pomivalec posode.
Anonimno
Izdano: Domoljub 18. avgust 1892 (5/16), 189
Viri: dLib 16
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt

Mlad Grk z imenom Alcid Valdora je bil rojen v Egiptu. Njegov oče je bil inžener (zemljemerec) ter služboval pri Ferdinandu Lessepsu, znanem možu, ki je zgradil Suec-Kanal. Pred štirimi leti podedoval je Valdora po svojem očetu 420 tisoč funtov šterlingov (blizo štiri in pol milijona goldinarjev.) To velikansko premoženje pa je pognal mlad zapravljivec v par letih vzlasti z igranjem v Parizu in Monaku tako čisto, da je prišel v Ameriko popolno − suh. Tukaj je sklenil začeti novo življenje. Poprosil je zato pri poizvedovalnem zavodu »Kastle-Garden« za kako delo in oskrbeli so mu tukaj službo strežnika in pomivalca posode pri neki gostilnici v Novem Jorku. Valdora je izobražen človek, govori sedem jezikov ter se je v Edinburgu učil zdravilstva. Vkljub vsemu temu je on sedaj le navaden brisač posode. − Brez vernosti in poštenega nravnega življenja, kakoršnega nam Bog zapoveduje, pač res nič ne pomaga bogastvo, tudi milijoni ne!