Ljubljanska mestna gosposka

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Ljubljanska mestna gosposka
anonimno
Spisano: Kmetijske in rokodelske novice, let. 6, št. 13 (29.3.1848)
Viri: [1]
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Stopnja obdelave: To besedilo je v celoti pregledano, vendar se v njem še najdejo posamezne napake.
Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt


Več kakor en teden je pretekel, kar so nepričakovane zgodbe tudi Ljubljanski mestni gosposki toliko opravkov prizadjale, posebno z začetkam in osnovo mestne straže, de mende že davnej ni toliko opraviti iméla. Gospod Janez Guttmann, pervi svetovavec mestne gospóske in zdej namestnik mestnijanskiga poglavarja, so se zares takó neutrudljivo obnašali, de zaslužijo očitno hvalo. V pervim zboru národne straže 18. dan tega mesca so v lepim nagovoru zbranim stražnikam razložili častitljivi namen národne straže, so priporočili za njeno znamnje belorudečo farbo, ki je Avstrijanska farba, in so povabili vse poštene, za občni prid in Cesarja vnete mestnike in tudi šolsko mladost v to družtvo. Na dalje so svét dali, de naj se národna straža razdelí v več kompanij, tako de bo vsaka kompanija nar menj 100 glav imela; vsaka kompanija naj si izvoli svojiga stotnika in toliko oficirjev, v kolikor rajd je razdeljena; kér národna straža mora orožje in manduro imeti, bi bilo pràv, ko bi Ljubljančanje čakali zvediti, kakó se bo Dunajska národna straža oblékla. „Dovolite ‒ so sklenili gosp. Guttmann ‒ de mestna gospóska začnè nabéro denarjev, ktere bojo premožniši tovarši nàrodne straže skupej vèrgli, de se bojo mògle vse njene potrebe naprave lepo vstanoviti.“

Zbrana množica je poterdila vse svete in priporočíla gosp. govornika, je ukala „Bog živi premiliga Cesarja, Avstrijansko Cesarstvo, Krajnsko deželo, deželniga poglavarja, mestno gosposko, vodja stražnikov, vse národe celiga sveta!“ ‒ in je šla vsa goreča za občinski prid, mir in pokoj, saksebi.