Knjigotrška ponudba na Kranjskem od 17. do začetka 19. stol., 2000

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Skoči na: navigacija, iskanje
'
Anja Dular
Doktorska disertacija
Viri: [1]
Dovoljenje: PD-icon.svg To delo je v  javni lasti, ker so avtorske pravice potekle.
Po Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).
Stopnja obdelave: 25%.svg V tem besedilu je še veliko napak in ga je potrebno pregledati ali pa še ni v celoti prepisano.


Povzetek: Podana je zgodovina knjigotrštva na Kranjskem do začetka 19. stoletja. V uvodnih poglavjih so zbrani podatki o prodaji knjig v antiki in srednjem veku ter viri za obravnavano temo. Težišče razprave je posvečeno obdobju 17. in 18. stoletja. Na podlagi analize ponudbe kranjskih knjigotržcev je bilo možno prikazati, kateri miselni in kulturni tokovi tedanje Evrope so bili prisotni tudi na Kranjskem. Title: Bookselling in Carniola from 17th to the beginning of the 19th centurv Key words: bookselling, printers, Carniola, historv, cultural historv, 17./18. century Summary: The thesis deals with the historv of bookselling in Carniola from the 17th to the begining of the 19th centurv. In the introductorv chapters data on bookselling in antiquity and in the middle ages as well as the sources for the chosen theme have been presented. The focus of the thesis is the 17th and the 18 centuries. On the basis of an analvsis of the lists of books Carniolan booksellers were able to offer it was possible to show which European mental and cultural currents were present at the tirne in Carniola.