Kako so Lemberžani svinjo preganjali

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Kako so se Lemberažni globočino Drave merili Kako so Lemberžani svinjo preganjali
Šaljive zgodbe o Lemberžanih
Niko Kuret
Kako so Lemberžani s purani orali
Spisano: Katja Žnideršič
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 100 percent.svg To besedilo je pregledalo več urejevalcev in je brez tipkarskih in slogovnih napak.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


Kako so Lemberžani svinjo preganjali

Lemberžanom je ušla nekoč velika svinja v proso. Vsakdo ve, da taka zverina dosti škode naredi. Kar ne požre, pa pohodi. To so vedeli tudi Lemberžani. Toda kako svinjo pregnati z njive? Če so jo še tako klicali in vabili, ni nič pomagalo. Svinja je bila trmasta in jih ni hotela ubogati. Ali naj bi šel kdo v proso in svinjo napodil? Ta bi še sam nekaj prosa pomendral in škoda bi bila še večja. Nazadnje se pametni Lemeržani domislijo, kaj naj naredijo. Štirje možje primejo veliko leso na vsakem voglu, na leso pa se vstopi peti z dolgim bičem v roki. Tako jo mahnejo na njivo. Mož na lesi z bičem prepodi svinjo z njive, ne da bi kakšno stebelce pohodil ali najmanjšo škodo naredil.

Koliko prosa pa so oni štirje potacali, se Lemberžani niso vprašali.