Kaj bodo naši potomci s Triglavom počeli?

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Kaj bodo naši potomci s Triglavom počeli? (Božične sanje Aljaževe)
Izdano: Planinski vestnik 25. decembra 1897, leto 3, štev. 12, str. 192
Viri: dlib 12
Dovoljenje: To delo je v Sloveniji v javni domeni, ker so avtorske pravice na njem potekle.
Po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (59. člen) trajajo avtorske pravice še 70 let po avtorjevi smrti.
Za anonimna in psevdonimna dela (kadar ni mogoče nedvoumno ugotoviti avtorja) trajajo 70 let po zakoniti objavi dela (61. člen).

Delo ni nujno v javni domeni tudi v ZDA. Za dela, objavljena pred letom 1978, se v ZDA upošteva rok preteka avtorskih pravic 31. december 95. leta od datuma stvaritve dela, za dela, objavljena leta 1978 ali pozneje, pa 31. december 70. leta po smrti zadnjega živečega avtorja.

Izvozi v formatu: epub       mobi       pdf       rtf       txt

V duhu vidim električni vlak iz Luknje na Triglav in vrhu Triglava „Grand-Hotel". Od kod pa vzemo gonilno moč? Iz Soče blizu Baumbachove koče, kakih 7 km daleč, nekoliko tudi iz Zadnjice, ki izvira iz Triglava. Po grebenu od Luknje do vrha Triglava je precej varno pred plazovi, in torej vsa naprava omogočena, če se dobi — denar. Trst in druga mesta bodo vsled novih in cenejših železnic v prihodnjosti bližnji sosedje našega častitljivega Triglava, naprava bo nesla, in če je to, tudi židje radi založe denar. Naše društvo te železnice ne bo oviralo in zavidalo, kakor nekateri neprijatelji nam nasproti postopajo.