Jezus iz Nazareta

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
(Mladi policaji...) Jezus iz Nazareta
Analogije svetlobe
Tomaž Šalamun
(Jeleni!)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


<poem>JEZUS IZ NAZARETA

Taaaako. Perje je Donava zdrobila, v džunko Kitajca je zakobacala uš. Mesečina je sijala svetlo plavo, v moji glavi si je Kristus brusil roke. Tulil sem, čeprav sem se gledal z njegovimi očmi najprej samo na platnu. Janez Krstnik je tromba, to je bil najhujši trenutek, trenutek, ko je bil Rim maj bolj blizu. Takrat sem se zavedel kdo sem. Čista ljubezen, izvir vseh rek. Kako so se utapljale race in gosi, matere in ženske in kako hladno sem meditiral kubus, ki plava v zraku. Mati krvavi, kubus ne. Pod kompresijo, pod kompresijo vstaja nova vera. Jezus, pred tabo klečim na bilkah trave in ti klečiš pred mano, ti si na to čakal. Vzel bom tudi Hasana. Vse bom odvzel in dvignil pokrov banke, ki so tvoji hlapi robnih situacij in davek koncentraciji. Isto kot črke Tare, ki si jih ti s svojo glavo zinil, da so prišle do luči.