Dodatek

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
Ko se babica naveliča pripovedovati Ljudske pripovedke iz Dobrepolj
Dodatek
Tone Ljubič
Grad na Garic
Spisano: Nataša Jereb
Izdano: (COBISS)
Viri: (COBISS)
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Stopnja obdelave: 25%.svg V tem besedilu je še veliko napak in ga je potrebno pregledati ali pa še ni v celoti prepisano.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txtDodatek


Za nameček skušam podati še eno pravljico v dobre-poljskem narečju. Za to sem izbral pripovedko o gradu na Gorici, ki je že enkrat napisana v tej knjižici, in to kot tretja. Podam jo tako, kot jo je povedal v šolski radijski oddaji 1. 1939. učenec Gale Miha iz Male vasi. Seveda ni moj zapis znanstveno točno* podan, ker se nisem imel prilike po¬učiti, kako bi se znanstveno dala zapisati dobrepoljska go¬vorica, ki ima dokaj zelo zamotanih glasnikov. Zapisal sem jo tako, kot jo je zaznalo moje uho in kakor se z običajnim črkopisom da napisati. Izven navadnih znakov uporabljam še zamolkli polglasni e, katerega zaznamujem z a. Namesto rib¬niškega ii rabim rajši yu, ker se mi takšna oznaka zdi ver-nejša tukajšnji izgovarjavi.