(Mladi policaji...)

Iz Wikivira, proste knjižnice besedil v javni lasti
Jump to navigation Jump to search
(Kot netopirje vas osvobajam...) (Mladi policaji...)
Analogije svetlobe
Tomaž Šalamun
Jezus iz Nazareta
Dovoljenje: Green copyright.svg To delo je objavljeno s pisnim dovoljenjem avtorja, pod pogoji licence CreativeCommons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 3.0.
Izvozi v formatu: EPUB silk icon.svg epub      Mobi icon.svg mobi      Pdf by mimooh.svg pdf      Farm-Fresh file extension rtf.png rtf      Text-txt.svg txt


<poem>Mladi policaji imajo vsi relativno mehke oči. Njihova vzgoja je razsipna. Med borovnicami in praprotjo hodijo, babice rešujejo iz naraslih voda. Kadar zamahnejo z roko, pomeni, da hočejo malico iz tistih vrečk iz polivinila. Na štore se usedejo, v doline gledajo in mislijo na svoje mame. Ampak gorje, če se mlad policaj razjezi. Takrat zapoje šiba božja, s pendrekom, ki si ga potem od policaja lahko sposodiš, pivnaš svoje bose noge. Vsak policaj nosi kapo in mu glava pod kapo mrmra. Sani drvijo po bregu v njegovih sanjah. Kogar ubije, mu prinese pomlad, kogar se dotakne, mu zareže rano. Jaz bi dal babico in dedka, očeta in mamo, ženo in sina policaju, da bi se z njimi igral. Babici bi povezal bele lase, sina bi pa verjetno preklal na kakem štoru. Sam policaj bi bil žalosten, da je polomil igračo. Taki so tudi, kadar kadijo travo, melanholični. Takrat snamejo kape in dihajo vanje svoje solze. Skratka kot velblod so, po puščavi jahajo kot po kaki mokri dlani.